Praten over Parkeren

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad de uitgangspunten van het nieuwe parkeerbeleid vastgesteld. Wij zijn nu bezig om samen met inwoners, organisaties en bedrijven invulling te geven aan deze uitgangspunten.

We bespreken bijvoorbeeld waar en wanneer betaald parkeren wordt ingevoerd, wanneer je wel of niet moet betalen voor parkeren en aan welke soorten parkeervergunningen behoefte is.

Jij kan ook meepraten! We zijn benieuwd naar wat jij belangrijk vindt voor parkeren in Amersfoort en in jouw wijk.

Jouw mening telt! Vul de vragenlijst in

Het duurt ongeveer 15 minuten om de online vragenlijst in te vullen. Invullen kan tot en met 31 juli 2024.

Vul je deze liever op papier in? Vraag een papieren versie op bij Gemeente Amersfoort. Bel hiervoor naar telefoonnummer 14 033. Of haal er één op bij de het stadhuis (Stadhuisplein 1, Amersfoort). Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur.

 

Over het parkeerbeleid

De gemeente werkt aan een gezonder, leefbaarder, verkeersveiliger en klimaatbestendiger Amersfoort. Hiervoor is ruimte nodig: op de weg en in de wijken. Daarom moedigen we inwoners aan om wanneer het kan te lopen, te fietsen of gebruik te maken van deelvervoer of openbaar vervoer in plaats van de auto. Het nieuwe parkeerbeleid draagt hier aan bij.

Benieuwd naar het huidige parkeerbeleid? Bezoek dan de website ParkeerService Amersfoort.

Inloopbijeenkomsten

In de periode van eind juni tot en met half juli 2024 vonden er 5 inloopbijeenkomsten en een online bijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomsten gingen inwoners in gesprek met de gemeente over het nieuwe parkeerbeleid. Hieronder lees je daar meer over. Ook lees je wat we gaan doen met de resultaten. Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar parkeerbeleid@amersfoort.nl.

De inloopbijeenkomsten vonden verspreid over de stad plaats (zie het overzicht). Bezoekers konden op de middagen of avonden vrij binnenlopen en in gesprek gaan met de gemeente. De bijeenkomsten zijn met gemiddeld 70 bezoekers per bijeenkomst goed bezocht. Er stond een tiental panelen voor ze klaar, met hierop informatie over:

  • de aanleiding en de doelen van het parkeerbeleid
  • de vergunningzones en het invoeren in fasen
  • de tariefzones
  • het parkeren in hubs en de daardoor vrijkomende ruimte op straat.

Daarnaast konden inwoners op 3 panelen en een plattegrond hun ideeën, oplossingen en zorgen achterlaten. Bij elk paneel stond een beleidsadviseur of wethouder van de gemeente waar inwoners mee in gesprek konden gaan om hun vragen en ideeën te delen.

Reacties achterlaten kon ook via een reactieformulier. Deze zijn tijdens de bijeenkomst veel ingevuld.

Als je de informatiepanelen graag (nog een keer) rustig wil bekijken, dan kan dat via deze link: Parkeerbeleid Amersfoort

Overzicht bijeenkomsten

Datum Locatie
woensdag 26 juni Amerena (zwembad)
donderdag 4 juli De Lieve Vrouw (OLV-Plein)
maandag 8 juli Het Groene Huis (Park Schothorst)
woensdag 10 juli Denksportcentrum Amersfoort (Isselt)
donderdag 11 juli ZUID (Winkelcentrum Leusderweg)

 

 

 

 

 

 

 

 

Online bijeenkomst terugkijken

Op woensdag 3 juli vond de online bijeenkomst plaats die door 37 deelnemers is bezocht. Tijdens deze online bijeenkomst is dezelfde informatie gedeeld als tijdens de inloopbijeenkomsten en was het mogelijk om te reageren aan de hand van een aantal vragen. Ook konden deelnemers zelf vragen stellen in de chat die door de gemeente Amersfoort beantwoord werden of live aan het panel werden voorgelegd.

Wil je de bijeenkomst terugkijken? Dat kan via de link die hier binnenkort wordt geplaatst.

Vervolg

Met de resultaten van de vragenlijst en de bijeenkomsten schrijven we de 'Uitwerking Parkeerbeleid'. Ook na de zomer blijven we in gesprek met inwoners, organisaties en bedrijven. We houden je op deze pagina hiervan op de hoogte.

We verwachten dat de gemeenteraad in het 1e kwartaal van 2025 een besluit neemt over de Uitwerking Parkeerbeleid. Na de zomer van 2025 kunnen we dan de 1e stap zetten met het uitbreiden van vergunning parkeren en betaald parkeren.

Contact

Heb je een vraag? Misschien beantwoorden we deze al op de pagina met Veelgestelde vragen. Voor andere vragen kan je terecht bij parkeerbeleid@amersfoort.nl.

Cookie settings