Het is de 1e keer dat de gemeente op deze manier een Burgerraad organiseert. Veel gemeentes hebben dit al gedaan met goede resultaten. Toch willen wij weten wat onze inwoners vinden van een Burgerraad. Dat willen we graag weten van:
- de 54 deelnemers van de Burgerraad
- inwoners die zich wel hebben aangemeld, maar niet zijn ingeloot voor deelname
- inwoners die zich niet hebben aangemeld voor de Burgerraad
De deelnemers aan de gelote Burgerraad worden onderdeel van de evaluatie. Overige inwoners vragen we om vragenlijsten in te vullen.
De gemeenteraad geeft vooraf de grenzen aan:
- Het past binnen de wet
- Het past binnen het budget dat er is voor afval
- Het sluit aan bij bestaande afspraken
- We moeten het kunnen uitvoeren
Als de adviezen binnen deze grenzen blijven, dan voert de gemeente het uit. Alleen als er zwaarwegende reden zijn om ervan af te wijken, dan kan de gemeenteraad een ander besluit nemen. Maar de gemeenteraad moet dat dan wel goed uitleggen.
Met deze nieuwe vorm van meedenken en beslissen, wil de gemeente de kennis van inwoners benutten over een onderwerp dat iedereen aangaat. En waar de politiek een advies goed kan gebruiken. Daarnaast willen we zo meer Amersfoorters op een andere manier betrekken bij de lokale democratie. Bij iedere gelote Burgerraad doen weer nieuwe inwoners mee. Anders dan eens in de 4 jaar stemmen of meedoen en denken over iets wat in je eigen buurt of wijk speelt.
Wist je dat dit idee van een groep bewoners komt, het burgerinitiatief gelote Burgerraad? De gemeente voert het nu samen met hen uit.
Een gelote Burgerraad geeft de politiek een advies over een onderwerp dat leeft in de stad.
In de gelote Burgerraad zitten 54 inwoners van 16 jaar en ouder. Zij komen op 3 zaterdagen en 2 woensdagavonden bij elkaar en brengen advies uit aan de gemeenteraad.
We hebben de stad verdeeld over 54 buurten. Per buurt loten we 1 persoon. Samen vormen ze een mooie spreiding over Amersfoort.
De deelnemers overleggen samen, nodigen experts uit, vormen een mening en stellen adviezen op over minder afval in Amersfoort. Ze presenteren hun adviezen daarna aan de gemeenteraad.
Registreer je via de knop Aanmelden. Je krijgt een e-mail waarin je je wachtwoord kan instellen. Als je ingelogd bent kun je via de knop Bijdrage toevoegen jouw idee in de vorm van tekst, foto, tekening, PDF of filmpje uploaden. Na opslaan is deze direct zichtbaar voor iedereen.
Vervolgens kun je bij upload een tekst, foto, PDF, filmpje et cetera plaatsen op deze website. En als je graag je idee of kennis wil toelichten in de gelote Burgerraad laat dat ook weten. Je idee aanleveren kan tot en met 21 maart!